Logo Evijarven Metsastysyhdistys

Evijärven metsästysyhdistys ry perustettiin kesäkuun 29. päivä 1947 Evijärven Lahdenkylässä Peltoniemen tilalla. Perustajajäsenet olivat: Einari Mannerniemi, Samuli Melender, Vilho Joutsen, Matti Norjavuori, Valde Linna, Eino Laihorinne, Leonard Puotinen ja Arno Calamnius.

Yhdistyksen perustamisen tarkoituksena oli valistus ja metsästyksen valvonta, sillä sotien jälkeen kaikki eivät piitanneet metsästyksen rajoituksista ja salametsästyskin oli yleistä kun ruokaa tarvittiin suurille perheille. Vuonna 1950 yhdistys liittyi Suomen Kennelliittoon ja seuraavana vuonna sääntöjä muutettiin niin, että seuran toimintaan kuului myös puhdasrotuisten koirien jalostuksen edistäminen ja määrätietoinen kenneltyö.

Ensimmäiseen johtokuntaan valittiin Matti Norjavuori, Eino Laihorinne, Valde Linna, Leonard Puotinen ja Arno Calamnius. Metsänhoitaja Arno Calamnius toimi puheenjohtajana ja sihteerinä. Matti Norjavuori varapuheenjohtajana ja Eino Laihorinne rahastonhoitajana. Varalla olivat Paavo Favorin ja Eino Surma-aho. Tilintarkastajiksi valittiin johtaja Einari Järvelä ja filosofian maisteri Einar Calamnius.

Varajäseniä valittiin johtokuntaan vuoteen 1970 saakka, jonka jälkeen johtokunta laajeni viisijäsenisestä kahdeksanjäseniseksi eikä varajäseniä enää valittu.

Yhdistys toimi ripeästi ja sekä metsästysmaat että jäsenmäärä kasvoivat nopeaa tahtia. Seuralle hankittiin aktiivisesti jäseniä ja vuokrattiin metsästysmaita tasaisesti ympäri pitäjän. Alusta asti pyrittiin siihen, että johtokunnan jäsenet ja varajäsenet olisivat eri kylistä ja toimintaa olisi koko pitäjän alueella.

Yhdistys ei ollut myöskään mikään ¨herraseura¨ vaan alusta lähtien jäseniksi liittyi niin  maanviljelijöitä, pientilallisia, työmiehiä kuin ylempiä toimihenkilöitä ja virkamiehiäkin. Yhdistyksen jäsenmäärä kohosi erityisesti 1980- ja 1990-luvuilla. Vuonna 1980 jäseniä oli 360, kuusi vuotta myöhemmin jo 435 henkeä. Suurimmillaan jäsenmäärä on ollut vuosina 1990 ja 2011 jolloin maksaneita jäseniä oli molempina vuosina 515 henkeä. Vuonna 2017 jäsenmaksun maksoi 461 jäsentä ja yhdistyksellä oli vuokrattua metsästysaluetta noin 28000 hehtaaria. Yhdistys on sekä pinta-alaltaan että jäsenmäärältään Suomen suurimpien metsästysseurojen joukossa.